A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum a szakképzéssel, a város meghatározó gazdasági szereplőivel és a foglalkoztatás területén érintett szervezetekkel együttműködve, 2023. szeptember 15-én tartja „szakMAfest” elnevezésű egész napos rendezvényét.

Nyíregyháza központja egy napra a szakmák minibirodalmává változik, ahol több helyszínen, a tematikus utcákon, sétányokon barangolva, szórakoztató formában juthat hozzá az érdeklődő a szakmaválasztáshoz és a munkaerőpiaci foglalkoztatáshoz kapcsolódó információkhoz.

A kihívás nagy, hiszen nem kevesebb a vállalás, mint az, hogy három éves kortól kilencvenkilenc éves korig mindenki élményekkel, használható ötletekkel térjen haza. A diákoknak a továbbtanuláshoz, az iskolát elhagyóknak az tanulmányok folytatásához, a felnőtteknek a szakmák ingyenes elsajátításához, a cégeknek a belső képzésekhez szeretnénk meghozni a kedvüket. Segítséget szeretnénk nyújtani szülőknek, nagyszülőknek, a pedagógusoknak a pályaválasztás támogatásához, a duális képzés kínálta lehetőségek megismeréséhez.

Az utcák egy-egy téma köré szerveződnek, ahol az iskolák a gazdasági szereplőkkel együtt mutatják be a nyíregyházi szakmai kínálatot. A szervezők a szakmákra jellemző látványoságokkal, interaktív játékokkal készülnek, és minden olyan érdekes eszközt, berendezést, szakmai kunsztot és fortélyt a nagyközönség elé tárnak, amely vonzóvá teheti a szakképzést, az egyetemi képzést vagy az adott szakmában történő elhelyezkedést.

Kattints a képre a nagyban való megtekintéshez

Plakát letöltése

Rövid ízelítő a Fesztivál programjaiból:

SzakMAfest futással, az egyetemisták, a közép- és általános iskolások, valamint az ovisok közös kocogásával ébresztjük a várost, majd a diákság érkezését követően egy Kossuth téri flashmobbal indul a programsorozat. A hivatalos megnyitó után a szakmák bemutatkozása veszi kezdetét a Nagyszínpadon, amelyet sport- és kulturális programok tarkítanak a nap folyamán.

A város központjában egymás után fedezhetők fel a tematikus utcák kínálta attrakciók, de a céltudatosabbak egyből a kíváncsiságuknak megfelelő irányt vehetnek. A Tudományok utcája a robotika, technika, a műszaki területek, a 007-es utca a rendészet-honvédelem iránt érdeklődőknek, a Fitt utca a sportos, egészséges életmód híveinek, a Törpi sétány az ovisoknak, a Profi utca a jövő mesterembereinek és Mekk Mestereinek, a Kreatív utca és Művész tér az alkotásban és esztétikumban gondolkodóknak, az Agrárudvar pedig a növény- és állatvilágunkra épülő szakmákat kedvelőknek kínál kellemes időtöltést. A vállalkozó kedvűeknek a Startup utcáját, a Nyitott várost és az Egyetem teret ajánljuk figyelmébe. A Lehetőségek utcája azokat a fiatal és felnőtt aktív vagy inaktív álláskeresőket várja, akik nem rendelkeznek szakképesítéssel, illetve pályakorrekció előtt állnak. Számunkra egyedi tanulási utakat ajánlunk, segítve egy piacképes szakma elsajátítását, javítva foglalkoztathatóságukat. S ha már kaland, az Ízes szigeten ínycsiklandó finomságok lelhetők majd fel. A Gyárak utcájában pedig Nyíregyháza vállalatai az egész család számára kínálnak majd interaktív programokat és játékokat.

A Városháza szakmai konferenciának ad otthont, ahol a résztvevők jeles szakemberek társaságában vitathatják meg a munkaerőpiac, a szakképzés, agrárképzés aktualitásait.

Az eseménysorozat kísérőprogramjaként kerül sor a „Nyitott gyárak” programra, amelynek keretében számos nyíregyházi cég nyitja meg kapuit, hogy bemutassa az érdeklődő fiataloknak, hogyan néz ki belülről egy gyár, milyen ott dolgozni, milyen szakmákban, munkakörökben képzelhetik el magukat.

A fesztivál nagyszabású Gálaműsorral zárul.

Reméljük, hogy rendezvényünk élvezetes időtöltést nyújt valamennyi érdeklődőnek és résztvevőnek.

További információt a helloszakma.hu portálon találhatnak, illetve közvetlenül a szervezőktől, a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum munkacsoport vezetőitől kaphatnak:
Zsel Emese, Gurbánné Papp Mária, Tóth Csaba, Szabó Róbert

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Hírlevél feliratkozás

esza