A több mint 3,8 milliárd forint összköltségű Foglalkoztatási Paktum program 2023 szeptember végéig tart, melynek keretében hétfőn Vállalkozói Fórumot szerveztek a városházán. Ennek célja a paktumszervezetben lévő együttműködés elmélyítése érdekében alakult szakmai munkacsoportok bemutatása volt. Ezen szervezeteket szakirányok szerint, 4 területet érintve hozták létre, feladatuk pedig a munkahelyek és a munkavállalók egymáshoz közelebb juttatása.  

A nagyvállalatok, képzőintézmények és a paktumszervezet tagjai a Foglalkoztatási Paktum program keretében létrehoztak 4 munkacsoportot. A pályaorientáció koordinálása, a munkaerőpiac dinamikája, a helyi és helyközi közlekedés, valamint a modern képzési infrastruktúra kialakítása a csoportok fő feladata. Ezek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, a LEGO, az Electrolux, valamint a Michelin Hungária vezetésével működnek majd a jövőben.

Szeretnénk bemutatni a munkacsoportok működését, amely arról szól, hogy a nagyfoglalkoztatókat, illetve az új befektetőket, akik új munkaerőt keresnek, összehozzuk azokkal, akik munkahelyet keresnek. Ez egyszerűnek hangzik, de egy nagyon komplex kérdés. Az elmúlt években egyre erősödik az az érzés a foglalkoztatókban, hogy nem lesz munkaerő. Ugyanakkor látjuk, hogy a megyékben 18 ezer diák tanul a szakképzési intézményekben, közülük 4500 végez, és nem jutnak el az információk, ők pedig, akik nagyobb részt itt tervezik a jövőjüket, nem látnak lehetőséget.”

Ezt a két dolgot kell összehozni a jövőben, hogy a most induló befektetések munkaerő-szükségletét lehessen biztosítani 2-3 év múlva – tette hozzá a polgármester, hangsúlyozva, hogy bár a lehetőségek adottak, de a két fél, a munkáltató és a munkavállaló mégsem találják meg egymást. A térség sajátossága, hogy egyszerre van jelen munkaerőhiány és munkanélküliség is a munkaerőpiacon. Erről már dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője beszélt televíziónknak, aki elmondta, a projekt célja, hogy a város gazdaság- és foglalkoztatás célú fejlesztései megvalósulhassanak a munkaerő-piaci keresleti és kínálati oldal összehangolása által. A 2016-ban indult programban eddig mintegy 2000 főt vontak be bértámogatás, munkaerő-piaci szolgáltatások és képzések által.

A mostani fórum azoknak a munkacsoportoknak a bemutatkozását jelenti, amelyek a program kapcsán létrejöttek. Ezek a pályaorientáció, a munkaerőpiac dinamikája, a helyi és helyközi közlekedés, valamint a modern képzési infrastruktúra kialakítása. Ez 4 olyan terület, amely nemcsak a város, de az egész megye és az ország viszonylatában is meghatározó lehet. Ezeken a csoportokon a képzők és a versenyszféra képviselői rámutatnak a problémákra és a lehetőségekre, amelyeket orvosolni kell, mi pedig azon dolgozunk, hogy ezekre a felmerült kérdésekre megfelelő válaszokat tudjunk adni.”

A rendezvényen elhangzott, a program teljes egészére 3000 fő bevonása az előírás. Az új dél-koreai beruházás 2 ütemben 1200 munkahelyet, a LEGO 250 új munkahelyet, a kisebb, közepes cégek és befektetések is további több száz új munkahelyet jelentenek Nyíregyházán. A városvezetés jelenleg több befektetővel is tárgyal, akiknek szintén százas nagyságrendben lesz majd szüksége munkaerőre a közeljövőben.

nyiregyhaza.hu

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Hírlevél feliratkozás

esza