Már a 3,8 milliárd forintot is meghaladja a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum támogatása. A program valamivel több mint kétmilliárd forinttal indult, tavaly nyáron 300 millió, idén pedig másfél milliárd pluszforrást kapott a kormánytól. A munkáltatók így már akár 100 százalékos bérköltség-támogatást is igényelhetnek.

A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum eddig már több mint 1460 fõnek tudott segíteni és több mint ezer céget támogatott. Az érintettek közül voltak, akik valamilyen képzésen vettek részt, nagy részüket támogatott foglalkoztatásba vonták be, illetve álláskeresési tanácsadásban részesültek több mint 230-an.

Nõ a támogatás mértéke és ideje

A vállalkozásoknak korábban 6+3 hónapra tudtak támogatást nyújtani, ez változhat most 8+4 hónapra. A cégek akár 100 százalékos bérköltség-támogatást is igényelhetnek a paktumirodán keresztül. – A paktumirodában személyesen, telefonon és elektronikus úton is fogadjuk az igénybejelentéseket, illetve emailben is lehet érdeklõdni. Ezeket elõkészítve tesszük az irányítócsoportunk elé, ahol döntés születik a támogatásokról. Az elérhetõségeinket a honlapunkon, a nyiregyhazipaktum.hu címen is megtalálják. Mindenkit arra biztatunk, hogy használják ki ezt a lehetõséget és vegyék igénybe a támogatást – erre hívta fel a figyelmet Zsel Emese, a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum irodavezetõje.

Kiknek tudnak segíteni?

A paktum keretében nyíregyházi székhelyû vállalkozásokat és nyíregyházi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezõ, hátrányos helyzetû álláskeresõket segítenek. A projekt szempontjából hátrányos helyzetûnek minõsülnek a 25 év alatti fiatalok vagy a 30 év alatti pályakezdõ álláskeresõk, a gyedrõl, gyesrõl vagy ápolási díjról visszatérõk, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelõ felnõttek, foglalkoztatást helyettesítõ támogatásban részesülõk, tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, megváltozott munkaképességûek. – Múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben egy számunkra fontos és pozitív kormánydöntés, amelynek az a lényege, hogy TOP forrásból újabb másfél milliárd forintot kap Nyíregyháza. Mint emlékezhetünk, 2 milliárd 56 millió forinttal indítottuk ezt a foglalkoztatási projektet, tulajdonképpen ezt a keretet fel is használtuk. Tavaly a kormányhoz fordultunk, hogy újabb lehetõséget tudjunk biztosítani az álláskeresõknek. Itt hátrányos helyzetû emberek munkába állításának a segítésérõl van szó, akkor kaptunk 300 millió forintot. Az irányítócsoport tegnapi döntése alapján úgy néz ki, a felét fel is használjuk, ezért kértünk újabb keretet, amit meg is kaptunk. Ezt a másfél milliárd forintot következõ év szeptember 30-ig tudjuk felhasználni – jelentette be sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Jóval kevesebb az álláskeresõ

Egy ekkora összeg nemcsak a város, hanem a megye foglalkoztatási helyzetének javításához is nagymértékben hozzájárul – hangzott el a sajtótájékoztatón. A nyíregyházi mellett egy megyei paktum is mûködik térségünkben, többek között ezeknek is köszönhetõ, hogy 2010- hez képest nagymértékben csökkent a regisztrált álláskeresõk száma. – Magyarország kormánya 2010-ben munkaalapú társadalmat hirdetett meg, a segély helyett a munkát helyeztük a központba. Olyan kormányzati intézkedéseket hoztak, melyek hatására az ország és természetesen a megye foglalkoztatási helyzete is javult. 2010-ben 258 ezer volt az álláskeresõk száma, most megyénkben 25 700 fõ. A regisztrált álláskeresõk száma Nyíregyházán 7290 fõ 2010-ben, most – ez a legfrissebb adat – 1947 fõ – közölte dr. Nagy Ervin, a SzabolcsSzatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Fõosztály vezetõje. Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány negatív hatásait a foglalkoztatási mutatókban is lehetett látni, azonban a kormány olyan gazdaságvédelmi intézkedéseket hozott, amivel sikerült a munkahelyeket megvédeni és újakat létrehozni, ezek a programok SzabolcsSzatmár-Bereg megyében 35 ezer embert érintettek – tette hozzá dr. Nagy Ervin. Ennek eredménye, hogy megyénkben a regisztrált álláskeresõk száma jelenleg megegyezik a pandémia elõtti adatokkal.

(Szerzõ: Nagy Boglárka)

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Hírlevél feliratkozás

esza